Voor bos zijn bomen nodig.

Kreta was vroeger één groot bos, alleen voor bos zijn bomen nodig, maar ook voor scheepsbouw, paleisbouw en huis ondersteuning zijn bomen nodig en daar lag het probleem.

Door de eeuwen heen is er op Kreta op grote schaal hout gekapt om in al die behoefte te voorzien. Het werd al in de Minoische tijd gebruikt voor de export naar Egypte in ruil voor ivoor en goud. Dit gebeurde dan natuurlijk in handelsschepen die ook weer van hout gemaakt waren.

De pilaren van de Minoische paleizen werden van Cipressen hout gemaakt, omdat die zo groot van omvang waren, terwijl de olijfbomen opgezaagd werden om als brandhout te fungeren. Niet alleen voor de warmte was er hout nodig, maar natuurlijk ook om op te koken. Na de Minoiers, kwamen de Romein, de Arabieren, de Byzantijnen en de Venetianen, die allemaal kapten voor hun eigen voorzieningen. Tenslotte staken de Turken ook nog eens alles in brand om de plaatselijke bevolking uit hun schuilplaatsen te jagen. Zo was er uiteindelijk weinig over van de vele cipressen, dennen, eiken of cederbomen

Eucalyptus bomen zijn pas later op het eiland gekomen. Deze hoge bomen met hun afgebladderde stam komen van oorsprong uit Australie. Men denkt dat ze hier naartoe zijn gebracht, als bestrijdingsmiddel tegen de muggen. Deze beestjes vinden de geur van de blaadjes niet lekker, maar ze zullen er zeker niet helemaal door weg blijven.

U ziet her en der een plataan of en tamme kastanje staan, maar die kunnen geen grote bossen vormen, omdat die aleen dichtbij bronnen en langs beken overleven. Al met al is van al het bos nog maar 10% over en de meeste bomen die u nu ziet, zijn gecultiveerd en niet in hun natuurlijke vorm. Meer dan 30 miljoen olijfbomen zorgen ervoor dat Kreta nog steeds groen ziet, maar toch op een andere manier.