Begraafplaatsen en iconistasie op het eiland Kreta.

Wat u op zou kunnen opvallen bij de begraafplaatsen op Kreta is dat de graven boven de grond liggen. Omdat de grond nogal hard is, kan met niet echt diep in de grond graven, daarom heeft men reeks gemaakte betonnen graven. Deze worden afgedekt met marmer en daar wordt de kist ingezet. Mede vanwege de hoge temperatuur worden hier mensen binnen 24 uur begraven. Hierdoor is er geen tijd om rouwkaarten te versturen, daarom worden er rouwbrieven opgehangen op elektriciteitspalen, bomen en/of uithangborden

Als de kist wordt geplaatst wordt hij vaak niet helemaal afgesloten. Dit heeft te maken met het huren van het graf. Heeft men namelijk geen eigen graf gekocht, of verkregen via de familie, dan huurt men een graf en dit wordt na ongeveer drie jaar weer leeg gehaald. De botten worden dan schoon gemaakt en bijgezet in een knekelhuisje op de begraafplaats zelf.

Op de graven vindt men vaak een kleine iconostasis, een gedenkteken met een foto en een kaarsje. Deze iconostasie kent u ook van langs de weg. De daadwerkelijke vertaling is eigenlijk iconen halte. Deze kapelletjes zijn langs de weg geplaatst om drie redenen; of er is een ongeluk gebeurd met dodelijke afloop, of een ongeluk met goede afloop, of als verwijzing naar het dichtstbijzijnde kerk of klooster. Ze bevatte altijd een icoon, een olielampje, olie, lucifers of aansteker, lontjes en soms ook nog wat geld. De lampjes in de kapelletjes branden bijna altijd, mochten het lampje uit zijn, dan mag men het aansteken.