Agia Varvara, het geografische middelpunt van Kreta.

Ayia Varvara heeft zijn naam te danken aan de kerk die in het midden van het dorp staat. De kerk wordt daarbij ook nog beschouwd als het geografische middelpunt van Kreta. Het plein voor de kerk wordt daarom ook wel de navel van Kreta genoemd. Tevens is Ayia Varvara het langste dorp van Kreta.

Net ten zuiden van Agia Varvara is een vlakte die in de volksmond de “vlakte van de kazen van de vrouw” wordt genoemd. Het is te herkennen aan de linker kant van de weg aan een grote steen en verschillende kleine stenen. Deze vlakte wordt zo genoemd omdat er een verhaal is, dat vertelt over een oud vrouwtje dat hier kazen aan het maken was. Op een goede dag kwam er een man langs die een stuk kaas aan haar vroeg. Ze weigerde om dit te geven. Het bleek echter dat de man de God Zeus was en uit wraak veranderde hij de kazen in stenen.

Een andere versie verteld dat de vrouw ‘steen en been klaagde’ dat de winter zo lang duurde. Ze hoopte vurig dat de maand februari snel voorbij zou zijn. Daarover was de maand februari zeer ontstemd en heeft aan zijn broertje maart één dag te leen gevraagd, om de vrouw langer te kunnen kwellen. Vandaar dat de maand februari om de vier jaar één dag langer telt. De vrouw kon die strenge kou op die laatste februari dag niet aan en stierf. Haar kazen werden op die dag versteend.

de kerk van Agia Varvara - gelegen aan de hoofdweg
Agia Varvara wordt ook wel de navel van Kreta genoemd, omdat het zo centraal ligt