Witte boomstammen op Kreta

English version available on AJ4U.info

Geschreven door: Mr. Routaki
Geredigeerd door: Irene van Gent
Maart ’20

Als je rondrijdt op Kreta zie je dat veel boomstammen wit geverfd zijn. Je denkt misschien dat het een typisch Kretenze wijze is van boomdecoratie, maar niets is minder waar. Decoratie is een van de redenen waarom boomstammen wit geverfd worden, maar de belangrijkste reden is dat de Grieken geloven dat de witte verf ervoor zorgt dat bacteriën en ongedierte de stam van de boom niet aantasten. Ze gaan er vanuit dat de witgeverfde delen er voor zorgen dat mieren en andere ongediertes de boom niet inklimmen.
Door de verf blijven deze kleine beestjes op de grond en kunnen ze de bomen niet aantasten, hierdoor blijven de bomen langer gezond.

witte boomstammen, ook bij sinaasappelbomen
Witte boomstammen op Kreta, langs de weg en op terrasjes.

Witte boomstammen om af te koelen

Een andere reden waarom de bomen wit geschilderd worden heeft te maken met de warmte en de zon op Kreta. De witte verf helpt mee om de zonnestralen te weerkaatsen. Hierdoor wordt de boom niet te warm. Als de schors van een boom te warm wordt kan deze namelijk openbarsten. Door de witte verf barst de schors dan niet open en verliest de boom zijn sappen niet.

Witte boomstammen zijn dus om allerlei redenen een goed idee op een eiland als Kreta. De verf die wordt gebruikt is niet schadelijk voor de bomen. Er zijn boeren die de verf ook gebruiken zodat hun geiten en schapen de bladeren van de bomen niet opeten. 

Ook als decoratie

Boomstammen worden op Kreta ook uit decoratie-oogpunt witgeverfd. Zo zie je vooral rond kerken en terrassen heel veel witgeverfde boomstammen. Naast de beschermende werking tegen bacteriën maakt het een plein of terras ook een bijzondere plek om te verblijven.

witte boomstam voor kerk op kreta

Autoroutes en stadswandelingen die u misschien ook interesseren:

rijdt met deze route door het pottenbakkers dorpje van Margarites en koop een souvenir

Rijdt van Heraklion terug naar het pottenbakkers dorpje Margarites (in de regio Rethymnon) met Routaki route 52.0.

de stadswandeling door de hoofdstad Heraklion

Beleef de stadswandeling door de hoofdstad Heraklion op een bijzondere wijze, m.b.v de GPS VoiceMap app.

bezoek het klooster van Myriokefala tijdens het rijden van route 32.

Fotografeer en bezoek het klooster van Myriokefala in auto trip: Rethymnon – Myriokefala – Nr. 32