Windmolens voor electriciteit door noord- en zuidwinden.

Steeds meer grote windmolens zijn de afgelopen jaren op Kreta geplaatst. Kreta is hiermee één van de vooruitstrevendste landen van de Europese Gemeenschap. Ze zijn door hun afmetingen prominent in het landschap aanwezig, waarover natuurlijk heel wat discussies aan vooraf zijn gegaan. Het valt in ieder geval niet te ontkennen dat Aelos, god van de wind, hier voor heel wat megawatts verantwoordelijk is. Misschien een van de redenen dat de stroomprijs hier nog steeds één derde is, ten opzichte van de prijs in Nederland.

De windmolens zijn geplaatst op een uitloper van het Ida gebergte en vooral in het najaar is goed te zien, hoe de bewolking tegen dat gebergte blijft hangen. Dit is één van de redenen dat het aan de zuidkust altijd wat warmer is dan aan de noordkust. Natuurlijk is dit ook DE positie om deze windmolens te plaatsen omdat de doorgaans noorden wind, de Meltémi genaamd zich een passage langs het hoge gebergte zoekt.

Mocht de wind van het zuiden komen, dan hebben we te maken met de zogenaamde Sirocco wind, ook wel Gaddafi genoemd, omdat hij dus uit de richting van Lybië komt. Warme wind, waarbij het hele klimaat beïnvloed wordt. Sommige mensen krijgen zelfs hoofdpijn, omdat oa de luchtdruk drastisch veranderd.
Mocht het tijdens zo’n zuiden-wind gaan regenen dan bevat deze regen veel zand, wat afkomstig is uit de Sahara. Het is er dus de oorzaak van dat alle auto’s onder zandvlekken komen te zitten. Het is ook een drama voor mensen met contactlenzen.