Weer Rethymnon, omdat het er zo heerlijk is.

Geschreven door: Mr. Routaki
Augustus '17

Rethymnon, gelegen aan de noordkust van Kreta, heeft een typisch mediterraan klimaat met lange, hete, droge zomers en zachte, licht regenachtige winters. Kreta heeft met haar unieke ligging, precies in het midden van het Europese vasteland, Afrika en Azië, een beter klimaat dan vele andere plekken in Zuid-Europa.

weer rethymnon een absolute aanrader voor elk seizoen van het jaar

De aanwezigheid van de drie grote bergketens op het eiland; Ida, Dikti en Lefka Ori die het eiland eigenlijk in twee delen opsplitst beschermen de noordkust tegen de tropische temperaturen uit het zuiden. In de heetste zomermaanden zal Rethymnon daardoor net wat koeler zijn dan de zuidelijke badplaatsen Matala, Plakia of Elafonissi.

Noordelijke winden, de zogenaamde Meltemi wind, blazen het hele jaar door in Rethymnon en geven veel frisse lucht. Hierdoor kan het zijn dat zelfs bij een hittegolf men nog steeds geen kleverig en benauwend gevoel ervaart. Een welkome afwisseling, vooral op de heetste dagen. Wordt het u toch allemaal te heet dan heeft Rethymnon natuurlijk de heerlijkste stranden met een gemiddelde watertemperatuur van 26°C in de maanden juli en augustus.

weer rethymnon ook in mei goed

Hoe is het weer in de zomermaanden in Rethymnon?

De maanden juni t/m augustus worden op Kreta als de zomermaanden gezien. Gemiddelde temperaturen tijdens deze heetste zomermaanden liggen zo rond de 28 ° C, met pieken tot wel 30 ° C of zelfs 35 ° C. Dan zijn de mooie zandstranden van Rethymnon goed bezet met toeristen maar ook de lokalen die voor een verkoelden duik deze stad opzoeken.
’s Nachts heeft men dan echt behoefte aan het gebruik van een airconditioning of een waaier, omdat dan de temperatuur niet verder daalt dan 20 ° C.
In september daalt de gemiddelde temperatuur weer naar 27 ° C overdag, waarbij men er wel op moeten letten dat het ’s avonds de temperatuur tot rond de 18 ° C afkoelt. Dus een vestje of truitje voor op het terras of in de taverne is zeker een aanrader.
Regen is een deze hoogseizoen maanden een hele grote zeldzaamheid. De laatste regenbuien kan met zo in de midden weken van juni verwachten, waarbij de lokalen er vanuit gaan dat de eerste echte regendruppels pas weer zo rond de derde week van september zullen neerdalen.

een van de routes start in Rethymnon
advertentie van routaki route aanbod juni 2017
Rethymnon in de avond is zeer pittoresk

Weer Rethymnon; hoe zijn de herfstmaanden in deze universiteitsstad

Onze route 32 vanuit Rethymnon:

16 RAGiF's richting het zuiden

met als Points of Interests:

Route 32 van Rethymnon naar Myriokefala

Herfst vindt plaats in oktober en november, als bijna de gehele bevolking van het eiland volop in de velden staat, om de vele olijven te plukken voor de productie van de Extra Virgin Olijfolie. Het zijn dan nog steeds heerlijke temperaturen overdag. De dagen worden echter korter en daardoor  is de avondtemperatuur wat meer van invloed. De kans op bewolking en daardoor een regenbui wordt ook aanzienlijk groter.

Toch is het heel normaal om tot in november van het strand te kunnen genieten en blijft het ook in deze maand vaak heerlijk weer Rethymnon is daarbij een schitterende stad, waar van alles te zien en te doen is. Lees ook ons artikel over de stad Rethymnon zelf. De gemiddelde hoogste temperatuur in oktober blijft zo rond de 20° C tot het einde van de maand. In november daalt de temperatuur tot zo’n 18 ° C. De nachttemperatuur daalt echter flink en men krijgt te maken met de luchtvochtigheid. In feite verblijft men zowat op zee. Dus met een gemiddelde nacht temperatuur van 12 ° C wordt een kachel, verwarming, of airconditioning op warmte stand echt noodzakelijk.

Hiermee is er dan ook een einde gekomen aan de heerlijke zomermaanden, met lange avonden op het terras of balkon.

Overwinteren i.v.m. het weer Rethymnon kan een optie zijn.

De maanden december tot februari gelden als de wintermaanden voor Kreta. De kans op regen is relatief hoog in vergelijk met de andere seizoenen. Deze neerslag kan voorkomen in verschillende vormen. Van korte hevige buien tot druilerige urenlange neerslag. Ook de kans op onweer is vele malen grote. De gemiddeld hoogste temperatuur in december ligt zo rond de 13 ° C en deze daalt in januari en februari nog ietsjes verder.
Het grootste issue is echter is dat het geheel niet stabiel is. Zo kan het zijn dat u sneeuwval meemaakt in de maand januari, zoals dat het geval was in januari 2017. Of het is mogelijk dat u in dezelfde maand met een T-shirt door de straten van de stad kunt wandelen, omdat de temperatuur nog heerlijk warm aanvoelt. ’s Nachts daalt de temperatuur tot zo’n 7 ° C en komt daardoor eigenlijk nooit onder het vriespunt.

rethymnon heeft altijd wat te bieden zoals het Venetiaanse fort

De eerder genoemde sneeuw is wel met zekerheid aanwezig in de gelijknamige provincie. Zo hebben de dorpen Anogia en Axos elke jaar weer een witte deken van sneeuw op hun daken. Mocht u de vrieskou willen vermijden dan is Rethymnon dus zeker een aanrader als overwinterplek tijdens de wintermaanden. Velerlei activiteiten vinden er plaats en de lokale bevolking bezetten de vele kafeneions en taverna’s.

rethymnon heeft altijd wat te bieden zoals het Venetiaanse fort

Dorp Anogia in de winter.

Weer Rethymnon ! "Wij gaan terug want de lente was er geweldig!"

Van maart tot en met mei is er een constante afname in regenval en de weersomstandigheden worden weer veel voorspelbaarder. Het gebied krijgt weer meer leven in de voorbereiding op het komende zomerseizoen.
Door de smeltende sneeuw op de bergtoppen, zijn de velden voorzien van veel water en staat alles in volle bloei. Een heerlijke periode voor bergwandelaars en natuurliefhebbers.

De gemiddeld hoogste temperaturen stijgen van 15 ° C in maart tot 18 ° C in april, tot een zeer aangename 22 ° C in mei.
Echter komt het steeds vaker voor (global warming?) dat men ook al in de maand mei te maken krijgt met een hittegolf met temperaturen van ver boven de 25 ° C.

Dus niet zo raar als u hoort; "Weer Rethymnon dit jaar!"

De avonden blijven cool. Maar aangezien de dagen langer worden, zorgt ook de ondergaande zon, die zeer mooi te bewonderen is op de boulevard van Rethymnon, voor een steeds langer verblijf op het terras.
De watertemperatuur heeft wat langer nodig om hoger te worden. Daardoor blijft het in de lentemaanden altijd een verfrissende duik in het langzaam maar zeker, warmer wordende zeewater van de Aegean Sea.
Al met al is Rethymnon een stad die in alle seizoenen wat te bieden heeft. Een aanrader voor het gehele jaar dus.

Routes die u wellicht interessant vindt:

door Anogia en Axos, de meest typische Kreta dorpjes

Typisch Kretenz Anogeia, Axos en Margarites, allemaal in route 52.

Agios Nicolaos als je niet weer Rethymnon wilt bezoeken

Met route 58 uiteindelijk Agios Nicolaos bezoeken.

de meest bekende opgravingen van kreta, knossos

Route 59 brengt u van Gouves naar Knossos.