Dia eiland en de Kri Kri geit of Agrimi

Het eiland Dia is 12 km2 groot en er is bijna geen bebouwing. Er verblijven wat schapen- en geitenherders die er voor hun kudde zorgen. Er gaan dagelijks leuke boot tochtjes naar dit eiland, waar men interessante snorkel plekjes kan vinden.

Op het eiland wordt wel de kri kri geit gehouden.  De beschermde berggeit die een beige tot bruine kleur heeft met een grijzige streep over de rug. Het dier heeft hele lange gebogen hoorns die tot achter over de rug buigen en tot 70 cm lang kunnen  worden.

De eigenlijke naam van de geit is Agrimi, maar dankt zijn naam Kri Kri aan oud Amerikaans president Truman. Hij had een berggeit cadeau gekregen, maar kon zijn naam niet uitspreken en noemde hem dus Kri Kri. Dit beestje overleed trouwens al na één dag, omdat het uit zijn natuurlijke woonomgeving was gehaald.

In het wild komen deze geiten bijna niet meer voor. Ze zijn ook te vinden in de 18 km lange Samaria kloof en op een eilandje voor de kust van Agios Nicolaos.

Het kleine eilandje rechts van Dia wordt Paximadi genoemd. Er bestaat namelijk een verhaal dat Dia een draak zou zijn en dat hij zijn brood zou eten. Paximadi is namelijk de naam voor het gedroogde brood dat in de supermarkten en bakkerijen te verkrijgen is. Dit brood is heel lang houdbaar. Het neigt naar beschuit, en is meestal van bruin brood gemaakt. Op de menukaarten staat het doorgaans als Dakos genoemd, waarbij het brood dan wordt belegd met feta kaas en gepureerde tomaat.

Mede doordat de eilandjes zo klein en droog zijn, worden ze dus ook naar dit brood vernoemd.