48 – Over het Archeologisch museum van Heraklion.

vele bijzondere vondsten van Knossos worden getoont in het archeologisch museum
één van de belangrijkste fresco's van het archeologisch museum in heraklion

“Het archeologisch museum van Heraklion werd gebouwd tussen 1933 en 1937”

Voordat u de straat oversteekt naar het Archeologisch museum, stopt u even en luistert u naar de informatie over het gebouw, de geschiedenis ervan en enkele van de bezienswaardigheden.

Het huidige gebouw van het archeologisch museum van Heraklion werd gebouwd tussen 1933 en 1937 volgens de plannen van de heer Karantinos. Hij liet het museum bouwen op de locatie van het voormalige rooms-katholieke klooster van Sint Franciscus. Het klooster van Sint Franciscus was één van de rijkste en belangrijkste kloosters op Kreta en bevatte mooie Byzantijnse fresco’s voordat het verwoest werd in de aardbeving van 1856.

Tegenwoordig zijn alle bezienswaardigheden in het Heraklion Museum uitsluitend afkomstig van archeologische opgravingen hier op Kreta. Als bezoeker kunt u de evolutie van aardewerk op een chronologische wijze bekijken. Vanaf het begin van de Neolithische periode van rond 5000 voor Christus tot de Post-Palace-periode die eindigde in ongeveer 1100 voor Christus.

Op de eerste verdieping bevinden zich fragmenten van de originele fresco’s uit het Minoïsche paleis van Knossos.
Hoogtepunten van aardewerk zijn o.a. de Kamares Kruiken. Sommige van deze vazen staan bekend als “eierschaal” vanwege de dunheid van hun wanden en kunnen gemakkelijk worden vergeleken met moderne porseleinen theekopjes.

Een unieke tentoonstelling is de kleischijf van Phaistos. De niet-ontcijferde inscripties van hiërogliefen en ideogrammen op de schijf lopen in een spiraal, van de buitenrand tot het midden ervan. Het beeldje van de Minoïsche godin van de slangen is ook indrukwekkend. Dit kleine beeldje van een godin, die in beide handen een slang vast houdt, biedt ons waardevolle aanwijzingen over het gevoel van mode van de Minoïsche vrouw. Andere geweldige items die te zien zijn, zijn de gouden juwelen die werden gevonden in een verscheidenheid aan Minoïsche begraafplaatsen. Een voorbeeld hiervan is het beroemde juweel de Bijen hanger. Deze gouden hanger bestaat uit twee bijen die een druppel honing naar de honingraat dragen.

Dubbel koppige bijlen, het heilige symbool van de Minoïsche beschaving, zijn overal in het museum te vinden. Op de bovenste verdieping ziet u een verzameling van de belangrijkste Minoïsche fresco’s. Het meest bekend zijn de stier bespringende fresco, de dolfijnen fresco en die van de Lily fresco. Ook ‘La Petite Parisienne’ samen met de Sarcofaag van Agia Triada zijn het vermelden waard. Het Heraklion Museum wordt terecht beschouwd als hèt museum van Minoïsche cultuur bij uitstek wereldwijd.

Dus laten we doorgaan naar het museum. Met de weg aan uw rechterkant, loopt u rechtdoor en steekt u de straat over bij het zebrapad voor u. Wees voorzichtig als u hier de straat oversteekt. Dit is één van de drukste plaatsen in Heraklion.

Einde van het 48e GPS punt: Over het Archeologisch museum van Heraklion.

in co-op met

VoiceMap - the GPS interactive walking and driving app

Ga door naar de volgende pagina

van deze

stadswandeling Heraklion.

go-to-next-page-of-the-city-walk

Installeer de gratis Voicemap app door één van de links naar de App store of Google Play te gebruiken.

die je toegang geeft tot deze GPS interactieve stadswandeling.

VoiceMap app available on the app store.
VoiceMap app available on Google play

STADSWANDELING RETHYMNON – GPS AUDIO TOUR

Je kunt ook de kleine straatjes in Rethymnon gaan ontdekken met de VoiceMap app. Installeer gratis de app en kies ‘Rethymnon’. In de webshop van deze site kun je een code kopen, die toegang geeft tot alle informatie die je nodig hebt om een unieke dag in Rethymno te beleven.

Als je eerst even een indruk wilt hebben – lees deze pagina en volg de gekleurde pijlen.

de Minaret van Rethymnon