44 – Plateia Eleftherias – Plein van de vrijheid.

het plateia eleftherias met enkele eucalyptusbomen, werd geplaveid met marmeren tegels.
het standbeeld van de onbekende soldaat op Plateia Eleftherias

“Tegenwoordig is het Plateia Eleftherias een modern plein met fraaie decoratie”

U bent zojuist Plateia Eleftherias opgelopen – het plein van de vrijheid.

Stop even en vind een plekje om te zitten, terwijl ik u over de geschiedenis van het plein vertel.

Als voormalig oefenterrein voor het Venetiaanse huurlingenleger heette dit plein ‘Campo Marzio’ of ‘Piazza d’Armi’. In de 16e eeuw werd het plein omgedoopt tot de St. George Square, het Heilige George Plein, vanwege de poort die ik u zo laat zien. In 1628 werd het aquaduct naar de leeuwenfontein gebouwd en dit werd ondersteund door drie grote bogen. Deze drie bogen stonden heel dicht bij dit plein. Daarom werd het ook wel de ‘Tris Kamares’ genoemd, wat in het Nederlands de drie bogen betekent. In die tijd huisde Plateia Eleftherias ook ondergrondse graanschuren, waarin de Venetianen hun graan bewaarden voor eventuele noodsituaties. Ook waren hier grote watertanks, die een capaciteit hadden van 60.000 vaten water. Al dit water kwam via het aquaduct uit het gebied rondom Archanes.

Later, tijdens de Ottomaanse Turkse periode in de 19e eeuw, was het Eleftherias-plein een open ruimte en werden het aquaduct en de bogen weer afgebroken. Vlak voor de onafhankelijkheid van Kreta waren de Britse troepen gestationeerd in Heraklion en daarbij kampeerden zij op de muren en trainden hier op het plein.

In het midden van de 20e eeuw werd een deel van het plein omgebouwd tot een park met een betonnen muur en hekwerken die ’s nachts konden worden afgesloten.
De meest recente renovatie van het plein was bedoeld om het centrum van Heraklion een moderne uitstraling en de allure van een grote Europese stad te geven. Het plein, met enkele eucalyptusbomen, werd geplaveid met marmeren tegels. Tevens is het versierd met metalen schuinstaande palen die de masten van schepen symboliseren, ter herdenking van de maritieme geschiedenis van de stad.

In het midden van het plein staat het standbeeld van de onbekende soldaat. Op de twee belangrijkste nationale herdenkingsdagen en op de jubileumdag van de Slag om Kreta, leggen de Heraklion-autoriteiten hier kransen neer, ter ere van degenen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid.

Laten we verder gaan. Volg het centrale pad over het plein naar de overkant. U herkent het aan de rij metalen masten langs het pad. Ik zie u aan de andere kant van het plein.

Einde van het 44e GPS punt: Plateia Eleftherias – Plein van de vrijheid.

in co-op met

VoiceMap - the GPS interactive walking and driving app

Ga door naar de volgende pagina

van deze

stadswandeling Heraklion.

go-to-next-page-of-the-city-walk

Installeer de gratis Voicemap app door één van de links naar de App store of Google Play te gebruiken.

die je toegang geeft tot deze GPS interactieve stadswandeling.

VoiceMap app available on the app store.
VoiceMap app available on Google play

STADSWANDELING RETHYMNON – GPS AUDIO TOUR

Je kunt ook de kleine straatjes in Rethymnon gaan ontdekken met de VoiceMap app. Installeer gratis de app en kies ‘Rethymnon’. In de webshop van deze site kun je een code kopen, die toegang geeft tot alle informatie die je nodig hebt om een unieke dag in Rethymno te beleven.

Als je eerst even een indruk wilt hebben – lees deze pagina en volg de gekleurde pijlen.

de Minaret van Rethymnon