ook in het Engels op AJ4U.info

35 – Fortezza van Rethymnon

Fortezza van Rethymnon vanuit de lucht gezien.
St. Nicholas Bastion, deel van het fortezza van Rethymnon

“Het Venetiaanse Fortezza werd gebouwd op de ‘Paleokastro’ heuvel, wat Grieks is voor oud kasteel”

Volg de bocht naar rechts, richting de toegangspoort van het fort en stop dan even.

Ik zal u eerst wat over het fort vertellen en aan het einde heeft u dan een keuze, of u het wilt bezoeken of overslaan.

Het Venetiaanse Fortezza werd gebouwd op de ‘Paleokastro’ heuvel, wat Grieks is voor oud kasteel. Het bevindt zich, zoals u waarschijnlijk inmiddels heeft geleerd, aan de westkant van de stad.

De Venetianen waren niet de eerste die hier bouwden, want op dezelfde heuvel bevond zich de Akropolis van de oude stad Rithymna, samen met een heiligdom gewijd aan godin Artemis. De Oost-Romeinen bouwden hier ook, toen zij in 961 na Christus Kreta heroverden van de Arabieren. Ze bouwden een kleine ommuurde nederzetting op dezelfde heuvel.

Tussen de 10e en 13e eeuw vestigden de Byzantijnen zich in een versterkte nederzetting. Het heette Castrum Rethemi en had vierkante torens en twee poorten. Deze versterkingen werden nogmaals verbeterd aan het begin van de 13e eeuw door Enrico Pescatore.

De Venetianen begonnen vervolgens met de bouw van een haven en het fort Fortezza. De nederzetting werd bekend als het ‘Castel Vecchio’ of ‘Antico Castello’, wat ook beide ‘oud kasteel’ betekent. Op 8 april 1540 begonnen ze met het bouwen van een reeks aan versterkingen rondom de stad. De muren zijn ontworpen door architect Michele Sanmicheli en rond 1570 voltooid.

Na de val van Cyprus door de Ottomaanse Turken in 1571 werd Kreta de grootste overgebleven Venetiaanse overzeese buitenpost. Er werd besloten dat er nieuwe vestingwerken moesten worden gebouwd om de stad en haar haven te beschermen tegen de Turkse dreiging.

Fortezza van Rethymnon werd gebouwd om de Venetianen tegen de Turken te verdedigen

Het nieuwe fort is ontworpen door militair ingenieur Sforza Pallavicini volgens het Italiaanse bastionsysteem. De eerste steen van het nieuwe Fortezza werd gelegd op 13 september 1573 en het fort werd voltooid in 1580. Het heeft de vorm van een ster, heeft drie poorten en zes wallen. Het had en heeft nog steeds een omtrek van 1.300 meter. Het fort werd gebouwd onder de bouwmeester Giannis Skordilis en er waren in totaal 107.142 Kretenzers en 40.205 dieren betrokken bij de bouw.

In het fort, dat een enorme ruimte beslaat, stonden veel openbare gebouwen die werden gebruikt door het Venetiaanse bestuur van de stad. Het plan was om de hele bevolking van de stad binnen de muren van het fort te huisvestte, maar het terrein was te klein. Alleen bij een Turkse aanval kon iedereen binnen het Fortezza schuilen.

Niet veel van deze gebouwen hebben het overleefd, dus de ruimte ziet er vandaag vrij leeg uit. Het is een open ruimte met weinig schaduw, dus behoorlijk warm in de zomermaanden.

Nu, na deze inleiding, heeft u een keuze.

U mag het fort van Rethymno binnengaan

Het volgende deel van de tour voert u door het fort, maar er is een toegangsprijs. Als u naar binnen wilt, kan dat.

Loop alstublieft de tunnel van de hoofdingang in als u meer van het fort wilt zien. Deze poort bevindt zich tussen de bastions van St. Pavlos, ook wel bekend als het Santa Maria Bastion aan uw linkerhand en het St. Nicholas Bastion, waarop u de Griekse vlag zag. Het loket bevindt zich aan het einde van de tunnel aan uw linkerhand. De tour gaat verder zodra u binnen bent.

Als u het fort wilt overslaan is dat  geen probleem, draait u zich om net voor de tunnel en loop naar beneden. Blijf dicht bij de muur aan uw rechterkant. Wees voorzichtig, dit pad kan glad zijn.

Als u halverwege de muur aan uw rechterkant bent, beëindigt u de tour en begint dan deze opnieuw door ‘Hervatten’ te kiezen. Het zou het nummer “Antikristo en Ravelin” moeten afspelen.

Einde van het 35e GPS punt: Fortezza van Rethymnon

in co-op met

VoiceMap - the GPS interactive walking and driving app

Ga door naar de volgende pagina

van deze

stadswandeling Rethymnon.

ga naar de volgende pagina van deze stadswandeling

Installeer de gratis Voicemap app door één van de links naar de App store of Google Play te gebruiken.

die je toegang geeft tot deze GPS interactieve stadswandeling.

VoiceMap app available on the app store.
VoiceMap app available on Google play

STADSWANDELING HERAKLION – GPS AUDIO TOUR

Je kunt ook de hoofdstad van het eiland gaan ontdekken met de VoiceMap app. Installeer gratis de app en kies ‘Heraklion’. In de webshop van deze site kun je een code kopen, die toegang geeft tot alle informatie die nodig hebt om een unieke dag in Heraklion te beleven.

Als je eerst even een indruk wilt hebben – lees deze pagina en volg de blauwe pijl.

Morosini leeuwenfontein in Heraklion