ook in het Engels op AJ4U.info

25 – Filodeeg bakkerij

de filodeeg bakkerij in Rethymnon
filo kroustas wordt uitgelegd over de tafels

“Het kostte meneer George vele jaren om zijn perfecte mengsel voor het filodeeg te verkrijgen

Stop hier voor nummer 30 aan uw rechterkant.

Het eerste dat opvalt is een zoete geur. U raadt het goed toen u dacht dat het uit deze grote houten deur kwam. U staat voor de oudste werkplaats voor het maken van traditioneel filodeeg. De versiering van de deur en de driehoekige topvorm dateren uit de Venetiaanse tijd en de inscriptie in het Latijn zegt “door de deugd straalt dit huis”, begin juni 1609. Daarnaast ziet u in het Grieks de naam van de bedrijf en de eigenaar en een klein persoonlijk detail dat het huis van de familie zich erboven bevindt, voor het geval hij nodig is.

De heer George Hatziparashos is de laatste persoon op Kreta die de traditionele methode gebruikt om zijn filo te maken. Volgens de specialisten is zijn machine de laatste nog in werking in geheel Griekenland. Hij is geboren en getogen in Rethymnon en doet dit werk al sinds zijn twaalfde. Hij begon te werken voor een banketbakkerij waar hij leerde hoe hij het filodeeg moest maken. Nadat zijn baas zijn bedrijf naar Heraklion had verhuist, besloot meneer George om zijn eigen bedrijf te starten. De basisingrediënten voor zijn filo zijn eenvoudig; water, bloem en een beetje zout. Maar het kostte meneer George vele jaren en vele combinaties om zijn perfecte mengsel te verkrijgen.

Hij produceert 2 soorten filo; in een groot vel genaamd “filo kroystas” en als haren uitziende lijnen, genaamd “kantaifi” die voornamelijk worden gebruikt voor taarten en desserts. Filo Kroystas wordt met de hand gevormd zoals iemand een pizzadeeg maakt. Alleen dit filo is erg dun en transparant en wordt gevormd in stukken van drie bij vier meter, afhankelijk van de grootte van de tafels. Het is bedekt met een specifieke stof waardoor de filo kan ademen. Ze leggen laag op laag met deze stof ertussen. Het filo moet drogen voordat het in gelijke stukken wordt gesneden en in dozen wordt verpakt.

Het mengsel van Kantaifi wordt op een hete draaiende bronzen plaat gegoten, die de vochtigheid in één keer verwijdert en vervolgens in haarballen wordt gevormd en in dozen wordt gedaan. Meneer George maakt zijn eigen baklava, een Grieks siroop-dessert, dat ze ook hier in hun winkel verkopen. Basisingrediënten zijn het filodeeg, noten, kaneel en siroop.

Dus door het hier te kopen, steunt u niet alleen de lokale economie, maar helpt u ook deze oude traditie in stand te houden. Zijn filo is ook beroemd onder de lokale huishoudens. De vrouwen kopen het om er een traditioneel dessert van te maken, gemaakt met kaas en siroop. Volgens een artikel wordt deze filo “het fluweel van meel” genoemd en is meneer George er beroemd mee geworden door publicaties in tijdschriften over de gehele wereld.

Ga gerust binnen en probeer het eens als u wilt. Als u klaar bent, of als u nu liever doorgaat, ga dan rechtdoor.

Einde van het 25e GPS punt: Filodeeg bakkerij.

filo kroustas wordt uitgelegd over de tafels
de eigen gemaakte baklava, natuurlijk ook te koop

in co-op met

VoiceMap - the GPS interactive walking and driving app

Ga door naar de volgende pagina

van deze

stadswandeling Rethymnon.

ga naar de volgende pagina van deze stadswandeling

Installeer de gratis Voicemap app door één van de links naar de App store of Google Play te gebruiken.

die je toegang geeft tot deze GPS interactieve stadswandeling.

VoiceMap app available on the app store.
VoiceMap app available on Google play

STADSWANDELING HERAKLION – GPS AUDIO TOUR

Je kunt ook de hoofdstad van het eiland gaan ontdekken met de VoiceMap app. Installeer gratis de app en kies ‘Heraklion’. In de webshop van deze site kun je een code kopen, die toegang geeft tot alle informatie die nodig hebt om een unieke dag in Heraklion te beleven.

Als je eerst even een indruk wilt hebben – lees deze pagina en volg de blauwe pijl.

Morosini leeuwenfontein in Heraklion