ook in het Engels op AJ4U.info

19 – Standbeeld van Kostis Giampoudakis

wandel om de kiosk heen om bij een standbeeld te geraken
standbeeld van kostis-giampoudakis in Rethymnon

Kostis Giampoudakis stak de vaten buskruit aan, waardoor de Grieken een glorieuze dood stierven

Het beeld rechts is van Kostis Giampoudakis. Een Kretenzer held in militaire kleding, met een fakkel in de ene en een zwaard in de andere hand. Stop even, terwijl ik u vertel over het tragische verhaal rond deze persoon. Hij was de leidende figuur in de zelfopofferende actie in het klooster van Arkadi op 8 november 1866.

Arkadi, een klooster ten zuidoosten van Rethymnon, diende in die tijd als het hoofdkwartier van de Kretenzer opstanden, tijdens het begin van de Grote Kretenzer Revolutie; een opstand van drie jaar tegen de Ottomaanse heerschappij. Het was de derde en grootste in een reeks opstanden, tot Kreta in 1898 eindelijk onafhankelijk werd. Een leger van 15.000 Ottomaanse soldaten met 30 kanonnen viel het klooster aan, dat op dat moment 259 Kretenzer verdedigers en meer dan 700 vrouwen en kinderen huisvestte. Ze hadden hun toevlucht gezocht in het klooster. Na drie dagen van strijd hadden de Ottomaanse Turken alle rebellen gedood en waren ze het klooster binnengedrongen.

De abt Gabriël had geen andere keus dan de opdracht te geven om de in het arsenaal aanwezige vaten buskruit in brand te steken. Kostis Giampoudakis ontving deze bevelen en stak de vaten aan, waardoor de Grieken een glorieuze dood stierven en niet door de vijand gevangen genomen werden.

Laten we doorgaan.

Ga rechtdoor over het zebrapad en blijf aan deze kant van de weg.

Hoewel de Ottomaanse Turken de overwinning in het Arkadi klooster als een grote overwinning zagen, veranderde de strijd in Arkadi de visie van de wereldleiders op het conflict. Het veroorzaakte een enorme schok in de rest van Europa en in Amerika en ze prezen het patriottisme van de Kretenzers en hun wens voor onafhankelijkheid. Het klooster werd een regionaal en zelfs nationaal monument ter ere van het Kretenzer verzet. 8 november is een herdenkingsdag in Arkadi en Rethymnon.

Blijf deze kant van de weg volgen.

Einde van het 19e GPS punt: Standbeeld van Kostis Giampoudakis

in co-op met

VoiceMap - the GPS interactive walking and driving app

Ga door naar de volgende pagina

van deze

stadswandeling Rethymnon.

ga naar de volgende pagina van deze stadswandeling

Installeer de gratis Voicemap app door één van de links naar de App store of Google Play te gebruiken.

die je toegang geeft tot deze GPS interactieve stadswandeling.

VoiceMap app available on the app store.
VoiceMap app available on Google play

STADSWANDELING HERAKLION – GPS AUDIO TOUR

Je kunt ook de hoofdstad van het eiland gaan ontdekken met de VoiceMap app. Installeer gratis de app en kies ‘Heraklion’. In de webshop van deze site kun je een code kopen, die toegang geeft tot alle informatie die nodig hebt om een unieke dag in Heraklion te beleven.

Als je eerst even een indruk wilt hebben – lees deze pagina en volg de blauwe pijl.

Morosini leeuwenfontein in Heraklion