ook in het Engels op AJ4U.info

18 – De Vier Nieuwe Martelaren kerk

de imposante Vier-martelaren-kerk-in-Rethymnon
mooie fresco's in de Vier martelaren kerk in Rethymnon

“De iconostase van de vier martelaren kerk is versierd met iconen van Fotis Kontoglou”

Stop hier even voor de Vier Nieuwe Martelaren kerk.

Dus waar komt de naam vandaan?

Vier mannen genaamd Aggelis, Manouil, Georgios en Nikolaos zijn geboren en getogen in Melabas, Rethymnon. Het waren allemaal boeren en getrouwde mannen met kinderen. Omdat het eiland onder Turkse bezetting was, waren de vier jonge mannen Crypto-christenen, wat betekende dat ze officieel Turks waren. Ze hadden Turkse namen en namen deel aan de islamitische gewoonten, maar in werkelijkheid bleven ze trouw aan alle tradities van de Orthodoxe kerk. Ze vochten in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog van 1821 tot 1824 en toen de Turken Kreta heroverden, waren ze niet langer bang om hun geloof te verkondigen.

Dus tijdens een campagne voor belasting-inning onder de Christenen door de Turken, verklaarden ze dat ze de hele tijd Christenen waren geweest en dat ze wachtten op het moment om zich in martelaarschap met Christus te verenigen.

Ze werden gevangen genomen in juli 1824 en de leider van de Ottomaanse Turken; Mehmet Pasha probeerde nogmaals hen te overtuigen de islam te omarmen. Zonder enig succes en daarom werden ze op 28 oktober bij de Grote Poort onthoofd.

Drie dagen lang lagen hun lichamen daar waar ze werden gedood en niemand toonde enige interesse. Uiteindelijk werden de lichamen weggehaald en begraven in het klooster van Sint Constantijn, Arkadi genaamd. Ze werden op 28 oktober 1837 als Heiligen geëerd en hun Heiligheid werd op 29 augustus 1977 bevestigd.

Als de kerk open is, ga dan naar binnen om even rond te kijken. Anders wacht even hier buiten.

[10 SECONDEN PAUZE]

In het heiligdom van de tempel is een ossuarium waar de heilige schedels van drie van de vier martelaren worden bewaard. Een ander indrukwekkend onderdeel van de kerk is het interieur, dat is versierd met fantastische fresco’s en iconen van de Kretenzer religieuze schilderschool. Het ziet er geweldig uit, vooral als de zon binnen valt door de ramen.

De iconostase, de muur voor u, wanneer u de kerk binnen gaat, is versierd met iconen van Fotis Kontoglou, een Byzantijnse schrijver en iconenschilder. De iconen dateren van rond 1955 en tonen Jezus Christus, de Maagd Maria, Johannes de Doper en de Vier Martelaren.

In de kelder van de kerk is een ruime collegezaal, samen met de kapel van Saint Savvas de Heilige.

Breng gerust wat tijd door in de kerk.

Als u de kerk verlaat, ziet u een kiosk voor u. Passeer deze en u zult bij een standbeeld komen van een belangrijk man. Ik zal u daar weer ontmoeten.

Einde van het 18e GPS punt: De Vier Martelaren kerk

in co-op met

VoiceMap - the GPS interactive walking and driving app

Ga door naar de volgende pagina

van deze

stadswandeling Rethymnon.

ga naar de volgende pagina van deze stadswandeling

Installeer de gratis Voicemap app door één van de links naar de App store of Google Play te gebruiken.

die je toegang geeft tot deze GPS interactieve stadswandeling.

VoiceMap app available on the app store.
VoiceMap app available on Google play

STADSWANDELING HERAKLION – GPS AUDIO TOUR

Je kunt ook de hoofdstad van het eiland gaan ontdekken met de VoiceMap app. Installeer gratis de app en kies ‘Heraklion’. In de webshop van deze site kun je een code kopen, die toegang geeft tot alle informatie die nodig hebt om een unieke dag in Heraklion te beleven.

Als je eerst even een indruk wilt hebben – lees deze pagina en volg de blauwe pijl.

Morosini leeuwenfontein in Heraklion