ook in het Engels op AJ4U.info

16. De waterput en de Nueva Porta

één van de vele waterputten in Rethymnon
de Nueva Porta in Rethymno

“De Porta Guora is een poort die is over gebleven uit de Venetiaanse periode”

Stop hier even bij de waterput.

Overal op straat komt u  putten zoals deze tegen. Het was de manier hoe mensen hun water kregen voor in hun huzien. De buizenconstructie in het gebied was zodanig dat je ofwel water kon krijgen via deze putten of via de waterkranen die rondom de stad waren geplaatst. Rijke gezinnen hadden de mogelijkheid om in hun eigen huis een waterput te bouwen, die dan natuurlijk privé was. Water halen was een taak voor de meisjes en mede hierdoor werd het ook vaak een trefpunt voor samenkomsten en bijpraten.

De straat die voor u ligt is vernoemd naar een belangrijk persoon voor de stad, maar staat algemeen bekend als Petaladika. Vroeger toen ezels en paarden het enige transportmiddel waren, was een beroep als hoefsmid erg belangrijk.

Overal in de straat waren schuren voor het stallen van paarden of ezels en ook waren er hostels voor de reizigers zelf. Het idee om wat te rusten en te eten, terwijl de hoefijzers werden vervangen was natuurlijk een goede optie. Vandaar dat het gebied naar de hoefijzers werd vernoemd, in het Grieks Petaladika.

Als je goed naar de borden kijkt, zie je enkele oude namen van hoefijzers die nog steeds gebruikt worden. Dit als eerbetoon aan de voormalige eigenaren en de geschiedenis van het gebied.

Lokalen gebruiken nog steeds deze bijnaam in hun gesprekken als ze moeten beschrijven waar een winkel zich hier bevindt.

Laten we verder gaan.

Sla linksaf en loop rechtdoor en onder de ‘Nueva Porta’ door. Na het passeren van deze poort slaat u wederom links af.

De “Grote Deur”, ook wel Porta Guora genoemd, is een poort die is over gebleven uit de Venetiaanse periode. Hij maakte deel uit van de vestingmuren rondom de stad. Hij is vernoemd naar rector Giacomo Guoro en het was de toegang tot de stad door deze muren. Boven de deur hing de ‘Leeuw met Vleugels’, het symbool van Venetië. Dit beeld staat nu in de tuinen van de Venetiaanse Loggia.

De Porta Guora is voor veel mensen nog steeds een ontmoetingsplek als men de oude stad te voet wil verkennen.

Einde van het 16e GPS punt: De waterput en de Nueva Porta

in co-op met

VoiceMap - the GPS interactive walking and driving app

Ga door naar de volgende pagina

van deze

stadswandeling Rethymnon.

ga naar de volgende pagina van deze stadswandeling

Installeer de gratis Voicemap app door één van de links naar de App store of Google Play te gebruiken.

die je toegang geeft tot deze GPS interactieve stadswandeling.

VoiceMap app available on the app store.
VoiceMap app available on Google play

STADSWANDELING HERAKLION – GPS AUDIO TOUR

Je kunt ook de hoofdstad van het eiland gaan ontdekken met de VoiceMap app. Installeer gratis de app en kies ‘Heraklion’. In de webshop van deze site kun je een code kopen, die toegang geeft tot alle informatie die nodig hebt om een unieke dag in Heraklion te beleven.

Als je eerst even een indruk wilt hebben – lees deze pagina en volg de blauwe pijl.

Morosini leeuwenfontein in Heraklion