ook in het Engels op AJ4U.info

15 – Kretenzer namen die op -akis eindigen

vele achternamen eindigen op akis op kreta
een straat met veel kretenzer achternamen

“de Turken gebruikte het -akis-achtervoegsel om het Kretenzer volk te kleineren”

Terwijl u door de Tompazi-straat naar de waterput wandelt, kunt u vele Kretenzer namen op de ramen en naamplaatjes lezen.

De meeste eindigen op -akis. In het Grieks geschreven met de letters alfa, kappa, jotta, sigma OF alfa, kappa, ita, sigma. In het laatste geval lijkt het in hoofdletters op een Latijnse H.

Er bestaat een populaire legende dat de Turken tijdens de Ottomaanse Turkse bezetting dit -akis-achtervoegsel gebruikten om het Kretenzer volk te kleineren en te beledigen. Ze spraken de Kretenzer mannen aan met het onzijdige verkleinwoord “-aki”, samen met een onzijdig lidwoord voor de naam.

Het was moslims verboden om vrouwen aan te spreken, daarom gebeurde het alleen bij de mannen. Dus de Turken zouden “To Antonaki” zeggen tegen de persoon met de naam o Anton.

De Kretenzers hebben dit in een ereteken veranderd. Ze “vermannelijkten” de naam door een “s” toe te voegen. Zo werd het “O Antonakis” in plaats van; To Antonaki.

Tegenwoordig zijn de Kretenzers trots dat hun namen eindigen op – akis omdat het hen onderscheidt van anderen!

Einde van het 15e GPS punt: Kretenzer namen die op -akis eindigen

Extra info:

Een bewijs van deze theorie is het feit dat in de meeste bergdorpen van Kreta, die niet door de Turken werden bezet, veel van de namen niet eindigen op -akis. In Anogia, een dorp in het Ida-gebergte, vind je bijvoorbeeld namen als Skordlis, Kallergis en Xylouris.

Voorbeelden van namen die zijn geschreven met de -άκις (“iota”) vorm zijn componist Manos Hatzidakis en de zogenaamde vader van de Griekse taalkunde Georgios Hatzidakis.

Nog een belangrijke is Kyriákos Mitsotákis. Sinds 2016 de premier van Griekenland. Hij heeft een Kretenzische achtergrond. Hoewel hij in ’68 in Athene werd geboren, is hij de zoon van de voormalige premier Konstantinos Mitsotákis, die in 1918 werd geboren in een buitenwijk bij Chania.

Enkele andere voorbeelden van echte Kretenzische mannen zijn de filosoof en schrijver Nikos Kazantzakis en de componist Mikis Theodorakis. Deze beide namen zijn geschreven met het –άκης (“eta”) uitgang.

in co-op met

VoiceMap - the GPS interactive walking and driving app

Ga door naar de volgende pagina

van deze

stadswandeling Rethymnon.

ga naar de volgende pagina van deze stadswandeling

Installeer de gratis Voicemap app door één van de links naar de App store of Google Play te gebruiken.

die je toegang geeft tot deze GPS interactieve stadswandeling.

VoiceMap app available on the app store.
VoiceMap app available on Google play

STADSWANDELING HERAKLION – GPS AUDIO TOUR

Je kunt ook de hoofdstad van het eiland gaan ontdekken met de VoiceMap app. Installeer gratis de app en kies ‘Heraklion’. In de webshop van deze site kun je een code kopen, die toegang geeft tot alle informatie die nodig hebt om een unieke dag in Heraklion te beleven.

Als je eerst even een indruk wilt hebben – lees deze pagina en volg de blauwe pijl.

Morosini leeuwenfontein in Heraklion