14 – Venetiaanse Loggia.

de Venetiaanse Loggia in Heraklion heeft een schitterende bouwstijl
één van de hoogtepunten van de stadswandeling door Heraklion - de Venetiaanse Loggia

“De Venetiaanse loggia is ook ontworpen door Morosini”

Links van u, bijna in het centrum van Heraklion, vindt u een indrukwekkend gebouw uit de Venetiaanse tijd: de Venetiaanse Loggia. Het heeft de roerige tijden overleefd en wordt nog steeds gebruikt. Het is een typische constructie uit de Venetiaanse periode.

Dus stop alstublieft, terwijl ik u over het gebouw vertel en neem de tijd om mooie foto’s te maken.

De Loggia werd tussen 1626 en 1628 gebouwd door Francesco Morosini, een architect die ook de Leeuwenfontein op het Venizelos-plein heeft ontworpen. Tevens heeft hij vele andere openbare werken in Candia, het Venetiaanse Heraklion, laten bouwen. Het gebouw wordt beschouwd als een getrouwe reproductie van de beroemde basiliek van Palladio in Vicenza.

Dit was de vierde en laatste Loggia die werd gebouwd tijdens de periode van de Venetiaanse overheersing. Volgens historische bronnen werd de eerste Loggia van Heraklion gebouwd aan zee, de tweede was tegenover het huidige gebouw en de derde werd gebouwd in 1541 op de huidige locatie.

De Loggia was de plaats waar economische en commerciële beslissingen werden genomen door Venetiaanse nobel mannen, heersers en feodale heren. Het was voor hen ook een plek om te ontspannen, zoiets als een officierskamer vandaag de dag. Vanaf het balkon kondigden herauten staatsdecreten aan, en de hertog keek er naar de processies en parades.

Het is een rechthoekig gebouw met een open doorgang. De buitenkant van het gebouw draagt 82 zuilen versierd met wapenschilden en trofeeën. De begane grond is gebouwd in de Dorische stijl en de bovenste verdiepingen hebben meer een Ionische stijl, met ornamenten en mooie decoraties.

Op de hoeken van het gebouw staan vierkante zuilen. De ruimten tussen de zuilen op de begane grond hebben kleine lage muurtjes. Het midden werd opengehouden en diende als de hoofdingang, in die tijd bekend als “Ruga Maistra”. Kleine details, zoals de stenen beelden van de gevleugelde leeuw, doen denken aan San Marco en Venetië.

Toen de Turken Kreta veroverden, maakten ze van de Loggia hun administratieve centrum en gebruikten het gebouw om de schatkamer van Kreta te huisvesten. In 1898 werd Kreta autonoom en in die jaren verkeerde de Loggia in een zeer slechte staat en dreigde in te storten.

De renovatie werkzaamheden begonnen in 1915, maar werden onderbroken door de Tweede Wereldoorlog in 1940. Vandaag de dag herbergt het de gemeentelijke diensten en is de eerste verdieping omgebouwd tot een speciale zaal voor ceremonies en de wekelijkse vergaderingen van de gemeenteraad. In 1987 won de stad Heraklion een prijs van de Internationale Organisatie “Europa Nostra” voor de meest succesvolle restauratie van een historisch gebouw met een modern gebruik.

Ik hoop dat u nu een beetje meer begrijpt over het belang van dit gebouw voor de stad.

Ga nu rechtdoor in dezelfde richting als waar u langs 25 augustus straat bent gekomen.

Einde van het 14e GPS punt: Venetiaanse loggia.

in co-op met

VoiceMap - the GPS interactive walking and driving app

Ga door naar de volgende pagina

van deze

stadswandeling Heraklion.

go-to-next-page-of-the-city-walk

VoiceMap app available on the app store.

Installeer de gratis VoiceMap app en vindt deze

Stadswandeling Heraklion

binnen de 400 beschikbare audio routes.

VoiceMap app available on Google play