13 – Agios Titus kerk.

binnen in de Agios Titus kerk - bijzondere kunst objecten
Eén van de meest bijzondere kerken van Heraklion - de Agios Titus kerk

“De Agios Titus kerk werd oorspronkelijk in de 10e eeuw gebouwd als een orthodoxe kerk”

Opdoemend aan uw linkerhand op het kleine plein de kerk van Agios Titus. U zult versteld staan van de schoonheid van deze kerk.

Loop over het pleintje en neem een kijkje in de kerk terwijl ik u over de geschiedenis vertel.

[5 SECONDE PAUZE]

Agios Titus is Grieks voor Heilige Titus, de eerste bisschop van Kreta en een discipel van apostel Paulus.

De eerste kerk die aan hem was gewijd, is nog steeds te zien op het opgravingen terrein van Gortys in het zuiden van Kreta. Deze oude hoofdstad werd verwoest door een aardbeving in 828. De Arabieren brachten vervolgens hun hoofdstad over naar Candia, in die dagen de naam voor Heraklion.

De belangrijkste items die tot de kerk behoorden, waren de schedel van de Heilige Titus en het wonderbaarlijke icoon van de Maagd Mesopanditissa.

De kerk werd oorspronkelijk in de 10e eeuw gebouwd als een orthodoxe kerk in opdracht van een Byzantijnse keizer. Hij bevrijdde het eiland van de Arabieren. Tijdens het tweede Byzantijnse tijdperk was de kerk van Agios Titus de grootste en mooiste kerk in de stad. In zijn oorspronkelijke vorm, in 1446, was de kerk een drie-beukige basiliek met een houten dak.

Voel u vrij om de kerk te verkennen, terwijl ik u er meer over vertel.

Als u klaar bent om verder te gaan, loop dan terug over het plein en ga in dezelfde richting verder op 25 augustus straat.

(3 seconden stilte)

Tijdens het tijdperk van de Venetiaanse bezetting tussen 1205 en 1669 werd de kerk veranderd in een katholieke tempel en diende het als de zetel van de aartsbisschop. Bij de val van Heraklion voor de Turken werden alle overblijfselen naar Venetië overgebracht. Tijdens deze periode van Turkse overheersing werd de kerk omgebouwd tot een moskee die bekend staat als de Vezir-moskee.

Het oorspronkelijke gebouw werd verwoest tijdens de aardbeving van 1856 en de wederopbouw duurde van 1869 tot 1925. Het werd in zijn huidige vorm herbouwd als een Ottomaanse moskee door architect Athanasios Moussis, waarbij het belfort werd omgezet in een minaret. Moussis ontwierp ook de orthodoxe kathedraal van Agios Minas, die u later in de stadswandeling zult zien.

De minaret van de Agios Titus werd opnieuw gesloopt in de jaren ‘20 toen de laatste moslims Heraklion verlieten met de uitwisseling van populaties tussen Griekenland en Turkije.

Tegenwoordig is de Agios Titus opnieuw een orthodoxe kerk, na wijzigingen die de ‘Kerk van Kreta’ in 1925 heeft doorgevoerd. In 1966 werd de schedel van de heilige Titus teruggebracht van de kathedraal van St. Marco in Venetië naar Heraklion en wordt nu bewaard in een zilveren reliekschrijn in de kerk.

Vergeet niet om door te lopen op de 25 augustus straat als u uitgekeken bent in de kerk.

Einde van het 13e GPS punt: Agios Titus kerk

“mis niets van de stad”

“wanneer u maar wilt”

in co-op met

VoiceMap - the GPS interactive walking and driving app

Ga door naar de volgende pagina

van deze

stadswandeling Heraklion.

go-to-next-page-of-the-city-walk

VoiceMap app available on the app store.

Installeer de gratis VoiceMap app en vindt deze

Stadswandeling Heraklion

binnen de 400 beschikbare audio routes.

VoiceMap app available on Google play