12 – 25 augustus straat.

creatieve mensen actief in de 25 augustus straat in Heraklion
de belangrijkste straat van Heraklion - met een schrikbarende geschiedenis

“25 augustus straat is een voetgangerszone en huisvest neoklassieke gebouwen”

Blijf rechtdoor lopen, terwijl ik u vertel hoe deze straat aan zijn naam is gekomen.

In de tijd van de Ottomaanse Turken stond deze straat bekend als Vezir Tsarsi. De moderne naam is 25 augustus straat die voortkomt uit een botsing tijdens de Kretenzer onafhankelijkheidsstrijd in 1898.

In dat jaar naderde het eiland zijn definitieve bevrijding van de Ottomaans Turkse overheersing en waren er Britse troepen gestationeerd in Heraklion.

Op 25 augustus werd een christelijke ambtenaar, aangesteld om het douanekantoor in Heraklion te leiden, door Britse troepen over deze straat vanuit de haven begeleid, toen ze werden aangevallen door een menigte Turkse fanatici.

Moslim guerrilla’s gingen vervolgens over tot het afslachten van nog meer lokale christenen in de stad. Als gevolg hiervan werden 14 Britse militairen gedood. Ook werden de Britse viceconsul en zijn familie in hun huis levend verbrand. In totaal werden zo’n 800 christelijke inwoners afgeslacht. Na de slachting plunderden de Turken vele winkels en brandden de huizen van christenen plat.

Dit gebeurde allemaal als reactie op de invoering van een reeks burgerrechten aan de christelijke gemeenschap.

Na deze misdaad zeilde de Britse marine de haven binnen en werd de stad vrijgemaakt van Turkse troepen. Het bloedbad bleek het einde van de Ottomaanse Turkse bezetting van Kreta te zijn, want vanaf dit moment steunden de Europese landen de Kretenzer aspiraties voor vrijheid.

Al met al een wreed verhaal voor een straat zo mooi. 25 augustus straat is nu een geplaveide voetgangerszone en huisvest de mooiste neoklassieke gebouwen in Heraklion. Tegenwoordig herbergen deze gebouwen vooral banken, reisbureaus en toeristenwinkels.

Deze gebouwen werden opgetrokken om Heraklion de uitstraling van een moderne stad te geven. De straat stond ironisch bekend als “Odos Planis” wat “de Illusie straat” betekent. Bezoekers komen uit de haven omhoog en zien deze prachtige eerste indruk van de stad, die verderop een beetje teleurstellend kan zijn.

Neem de tijd, maar blijf rechtdoor lopen op deze voetgangerszone.

Einde van het 12e GPS punt: 25 augustus straat.

“ongekend veel info”

“uw eigen tijd indelen”

in co-op met

VoiceMap - the GPS interactive walking and driving app

Ga door naar de volgende pagina

van deze

stadswandeling Heraklion.

go-to-next-page-of-the-city-walk

VoiceMap app available on the app store.

Installeer de gratis VoiceMap app en vindt deze

Stadswandeling Heraklion

binnen de 400 beschikbare audio routes.

VoiceMap app available on Google play