ook in het Engels op AJ4U.info

05 – Kiosk voor de Caretta Caretta schildpadden

de vrijwilligers voor hun kiosk in de haven van Rethymnon
caretta caretta schildpadden maken zo'n 350 nesten op het strand van Rethymno

“Rethymnon herbergt zo’n 350 nesten van Caretta Caretta schildpadden per jaar”

Aan uw linkerhand ziet u een kleine kiosk met vrijwilligers erin. Wacht even, zodat ik u kan vertellen waarom ze hier staan.

Sinds 1983 is de belangrijkste doelstelling van ARCHELON, de ‘Sea Turtle Protection Society of Greece’, het beschermen van de zeeschildpadden en hun leefgebieden in Griekenland. Een van hun belangrijkste doelstellingen is toeristen informeren. Gemiddeld informeren ze per zomerseizoen ongeveer 11.000 bezoekers.

U bent er nu één van.

De Loggerhead zeeschildpad, ook wel bekend als Caretta Caretta, is ongeveer 90 cm lang als hij volgroeid is. Hij weegt ongeveer 135 kg en de grootste exemplaren kunnen tot wel 450 kg wegen. De huid varieert van geel tot bruin in kleur en de schaal is meestal roodbruin. De Loggerhead bereikt zijn of haar seksuele volwassenheid in 17 tot 33 jaar en heeft een levensverwachting van tussen de 47 en 67 jaar.

Het is een soort die over de hele wereld voorkomt. Het is een zee reptiel, behorend tot de familie Cheloniidae. De Loggerhead zeeschildpad brengt het grootste deel van zijn leven in zout water door met vrouwtjes die kort aan land komen om eieren te leggen. Dit gebeurt ook hier op het strand van Rethymnon. Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke schildpadden is dat de mannetjes dikkere staarten hebben en kortere, lagere schilden dan de vrouwtjes.

De zeeschildpad heeft een cultuur van lage voortplanting. De vrouwtjes leggen gemiddeld vier keer eieren en worden dan stil en produceren twee tot drie jaar niets. De Loggerhead zeeschildpad is een alleseter en voedt zich voornamelijk met bodemvissen zonder ruggengraat. De grote en krachtige kaken dienen als een effectief hulpmiddel om zijn of haar prooi te verorberen.

Jonge Loggerheads vallen vaak ten prooi aan talloze roofdieren. De eieren zijn bijzonder kwetsbaar en worden veelal opgegeten. Zodra de schildpadden volwassen zijn, worden ze gewoon te groot om door roofdieren te worden gegeten, bijvoorbeeld door haaien.

Het strand van Rethymnon is 11 km lang en herbergt ongeveer 350 nesten van Loggerhead zeeschildpadden per jaar. Maar de kust van Rethymnon is ook een bekende toeristische bestemming in de Middellandse Zee, beroemd om zijn prachtige zandstranden met ondiep water en goed ontwikkelde voorzieningen voor bezoekers. Helaas zorgen toeristische activiteiten voor druk op de nesten en is het dus noodzakelijk om de zeeschildpadden te beschermen.

Het project van ARCHELON in Rethymnon begon in 1990 en zij maakten in de loop der jaren een beheersysteem met praktische oplossingen voor het behoud van de kustzone en de zeeschildpadden binnen een programma voor duurzame ontwikkeling voor het toerisme.

Het project is altijd dankbaar voor alle steun die aan hen wordt gegeven.

Nu u op de hoogte bent van de Loggerhead schildpad, laten we verder gaan. Ga naar de weg die voor u ligt en sla dan rechtsaf richting I. Petichaki-straat.

Einde van het 5e GPS punt: Kiosk voor de Caretta Caretta schildpadden

geweldige mooie schildpadden komen ook voor in Rethymno
Het project van ARCHELON in Rethymnon zorgt voor de Loggerhead schildpad
eeuwenoude dieren komen nog steeds voor in Griekenland

foto’s gemaakt door Ashleigh Baker

in co-op met

VoiceMap - the GPS interactive walking and driving app

Ga door naar de volgende pagina

van deze

stadswandeling Rethymnon.

ga naar de volgende pagina van deze stadswandeling

Installeer de gratis Voicemap app door één van de links naar de App store of Google Play te gebruiken.

die je toegang geeft tot deze GPS interactieve stadswandeling.

VoiceMap app available on the app store.
VoiceMap app available on Google play

STADSWANDELING HERAKLION – GPS AUDIO TOUR

Je kunt ook de hoofdstad van het eiland gaan ontdekken met de VoiceMap app. Installeer gratis de app en kies ‘Heraklion’. In de webshop van deze site kun je een code kopen, die toegang geeft tot alle informatie die nodig hebt om een unieke dag in Heraklion te beleven.

Als je eerst even een indruk wilt hebben – lees deze pagina en volg de blauwe pijl.

Morosini leeuwenfontein in Heraklion