ook in het Engels op AJ4U.info

04 – Het symbool en de geschiedenis van Rethymnon

het toeristenbureau in de haven van Rethymnon
het symbool van Rethymno

“De Venetianen realiseerden zich het geografische belang van Rethymnon”

Stop even voor het gebouw, dan kan ik u iets vertellen over de geschiedenis van deze stad.

De reden dat ik dit hier doe, is omdat op de muur van het gebouw voor u een afbeelding van twee dolfijnen te zien is. Deze afbeelding is gevonden op munten hier in de regio. Eén van deze munten wordt tegenwoordig afgebeeld als het wapen van de stad: twee dolfijnen in een cirkel. De twee dolfijnen gaven de stad haar naam.

Het eerste bewijs van menselijke aanwezigheid in deze regio dateert van rond 1300 v.Chr. in de zogenaamde post-Minoïsche periode, met name door de Minoërs die gecentreerd waren rond Kydonia, dat ten oosten van Rethymnon ligt. Er zijn ook gouden en zilveren munten gevonden, daterend uit de 4e en 3e eeuw voor Christus en zijn een bewijs dat de oude stad “Rithymna” toen al bloeide.

Rond 1000 na Christus, tijdens de tweede Byzantijnse periode, is er een bewijs dat er een kleine nederzetting is onder de naam “Castel Vecchio”.

Aan het einde van de vierde kruistocht in 1204 werd Kreta aan Bonifatius, graaf van Monferrato gegeven, die het op zijn beurt aan de Venetianen verkocht voor duizend zilverstukken.

Uiteindelijk bezetten de Venetianen rond 1211 het gehele eiland Kreta. Ze realiseerden zich het geografische belang van Rethymnon, als haven binnen het gehele mediterrane handelsgebied en creëerden de Venetiaanse haven voor hun handelsschepen. Ze hebben ook het Fortezza gebouwd. Maar daarover later meer, wanneer u de kans krijgt het te bezoeken.

In 1646 werd Rethymnon uiteindelijk bezet door de Ottomaanse Turken, tijdens de Kretenzer oorlog van 1645 tot 1669, en zij regeerden het gedurende bijna drie eeuwen. De stad heette in die tijd Resmo.

Deze Turkse bezetting duurde tot 1898. In dat jaar besloten de grootmachten het eiland over te nemen. Een aantal belangrijke incidenten waren hier de oorzaak van. Zoals de slag om het Arkadi klooster. Ik zal u later in de tour meer vertellen over dit tragische event.

In 1908 profiteerde Kreta van internationale politieke ontwikkelingen en eiste het eenwording met Griekenland. In 1913, toen Kreta met Griekenland verenigd was, werd aan die eis voldaan.

Tijdens de ‘Slag om Kreta’ tussen 20 en eind mei 1941 werd de ‘Slag om Rethymnon’ uitgevochten tussen Duitse parachutisten en de ‘Second Australian Imperial Force’ en de ‘Hellenic Army’. Hoewel aanvankelijk niet succesvol, wonnen de Duitsers de strijd nadat ze versterkingen hadden ontvangen uit Maleme, wat in het noordwestelijke deel van het eiland ligt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Rethymnon door de Duitsers gebombardeerd en werden veel gebouwen verwoest.

Na het einde van de oorlog dwongen armoede en slechte levensomstandigheden veel Rethymniërs om naar Athene te verhuizen op zoek naar een betere toekomst. Alle huizen binnen het fort werden afgebroken en er moesten meer huizen buiten het Fortezza worden gebouwd om iedereen te kunnen huisvesten.

Wat overblijft van de oude stad, in het Grieks ‘palia poli’ genoemd, werd bijna volledig gebouwd door de Venetianen. Het is één van de best bewaarde oude steden van Kreta. Het is uitgeroepen tot beschermd historisch monument. De stad heeft nog steeds haar oude aristocratische uitstraling, met haar gebouwen uit de jaren 1500, gewelfde deuropeningen, stenen trappen, Byzantijnse en Helleens-Romeinse overblijfselen.

De belangrijkste inkomsten van de stad komen uit het toerisme. In de afgelopen 20 jaar zijn er veel nieuwe voorzieningen gebouwd. De landbouw is ook opmerkelijk, vooral voor olijfolie en andere mediterrane producten. De stad Rethymnon groeide van bijna 9.000 inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog tot ongeveer 32.000 tegenwoordig. Rethymnon is met deze aantallen de derde stad van Kreta.

Ok, laten we verder gaan.

Vervolg uw wandeling naar links in de richting van het strand; u ziet een kleine houten kiosk.

Einde van het 4e GPS punt: Het symbool en de geschiedenis van Rethymnon

in co-op met

VoiceMap - the GPS interactive walking and driving app

Ga door naar de volgende pagina

van deze

stadswandeling Rethymnon.

ga naar de volgende pagina van deze stadswandeling

Installeer de gratis Voicemap app door één van de links naar de App store of Google Play te gebruiken.

die je toegang geeft tot deze GPS interactieve stadswandeling.

VoiceMap app available on the app store.
VoiceMap app available on Google play

STADSWANDELING HERAKLION – GPS AUDIO TOUR

Je kunt ook de hoofdstad van het eiland gaan ontdekken met de VoiceMap app. Installeer gratis de app en kies ‘Heraklion’. In de webshop van deze site kun je een code kopen, die toegang geeft tot alle informatie die nodig hebt om een unieke dag in Heraklion te beleven.

Als je eerst even een indruk wilt hebben – lees deze pagina en volg de blauwe pijl.

Morosini leeuwenfontein in Heraklion