

“De Venetiaanse vestingmuren van Heraklion zijn de grootste van de Middellandse zee”
Aan uw linkerhand bevindt zich één van de zeven bastions van de Venetiaanse muur van Heraklion, die een totale lengte heeft van vier en een halve kilometer. Stop even bij de Venetiaanse muur terwijl ik u er meer over vertel.
De muur omringde de oude stad Candia. Wat de meeste mensen niet weten, zelfs de lokale bevolking niet, is dat deze muur het grootste vestingwerk in de Middellandse Zee vormt. Het bastion hier wordt het Sambionaro-bastion genoemd, wat het bastion van het zand betekent. Tegenwoordig is het de thuisbasis van de tennisclub van Heraklion.
De eerste muur hier werd gebouwd door de Byzantijnen. Zij waren de eersten die Heraklion versterkten. Toen kwamen de Arabieren. De islamitische Arabische verovering van Kreta bracht het eerste serieuze fort van Heraklion voort, dat in het Arabisch bekend werd als “Rabdh El Khandak”, wat het fort van de loopgraven betekent, later verbasterd naar Chandax. Er zijn heel weinig overblijfselen van de Arabische muren van Heraklion, hoewel we weten waar de grenzen waren en het feit dat de Saracenen er een uitgebreide greppel omheen hebben gegraven.
De Saracenen bezetten Kreta vanaf 828 tot ze werden uitgezet door het machtige Byzantijnse rijk in 961. Byzantium gaf het eiland uiteindelijk in handen van Venetiaanse heersers. De strategische haven van Heraklion werd nu als zeer belangrijk gezien voor de veiligheid van het Venetiaanse rijk.
De muur werd allereerst versterkt en vervolgens vanaf 1462 herbouwd op de huidige locatie. De Kretenzers van deze tijd vestigden zich geleidelijk aan in vreedzaam samenleven met het Venetiaans bestuur.
Nu, met de muur aan uw linkerzijde, volgt u de weg rechtdoor terwijl ik u meer vertel over de geschiedenis van de muur en de stad.
[2 seconden pauze]
De muur van Heraklion moest zijn kracht op de meest dramatische manier bewijzen. Aan alle kanten belegerd door Ottomaanse Turkse troepen, viel de stad uiteindelijk na 22 jaar oorlogvoering in 1669. De Ottomaanse Turken hebben de structuur goed gerenoveerd en de naam van de stad werd opnieuw gewijzigd. Dit maal in “Megalo Kastro”, het grote kasteel.
De muur van Heraklion werd opnieuw beschadigd in de Tweede Wereldoorlog omdat veel van Heraklion werd verpletterd door het Luftwaffe bombardement. De stad werd in puin achtergelaten en het naoorlogs herbouwen was erop gericht de bevolking zo snel en economisch mogelijk te huisvesten. Gelukkig werden deze muren gered van de bulldozers, omdat Heraklion zonder zijn muur een trieste plek zou zijn. Het heeft al te veel banden met het verleden verloren en de Heraklion-muur symboliseert de weerstand tegen externe heerschappij, wat toch een groot deel van de Kretenzer geschiedenis bevat.
Loopt u recht door.
Einde van het 2e GPS punt: Venetiaanse vestingmuren van Heraklion.
Installeer de gratis VoiceMap app en vindt deze
Stadswandeling Heraklion
binnen de 400 beschikbare audio routes.