02 – Venetiaanse vestingmuren van Heraklion.

één van de grootste vestingwerken van de gehele Mediterannea
Venetiaanse vestingmuren van Heraklion, in Venetiaanse tijden Candia genoemd

“De Venetiaanse vestingmuren van Heraklion zijn de grootste van de Middellandse zee”

Aan uw linkerhand  bevindt zich één van de zeven  bastions  van de Venetiaanse muur van Heraklion, die een totale lengte heeft van vier en een halve kilometer. Stop even bij de Venetiaanse muur terwijl ik u er meer over vertel.

De muur omringde de oude stad Candia. Wat de meeste mensen  niet weten, zelfs de lokale bevolking niet, is dat deze muur het grootste vestingwerk in de Middellandse Zee vormt. Het bastion  hier wordt het Sambionaro-bastion genoemd, wat het bastion van het zand betekent. Tegenwoordig is het de thuisbasis van de tennisclub van Heraklion.

De eerste muur hier werd gebouwd door de Byzantijnen. Zij waren de eersten die Heraklion versterkten. Toen kwamen de Arabieren. De islamitische Arabische verovering van Kreta bracht het eerste serieuze fort van Heraklion voort, dat in het Arabisch bekend werd als “Rabdh El Khandak”, wat het fort van de loopgraven betekent, later verbasterd  naar  Chandax. Er zijn heel weinig overblijfselen van de Arabische muren van Heraklion, hoewel we weten waar de grenzen waren en het feit dat de Saracenen er een uitgebreide greppel omheen hebben gegraven.

De Saracenen bezetten Kreta vanaf  828  tot ze werden  uitgezet door het machtige Byzantijnse rijk in 961. Byzantium gaf het eiland uiteindelijk in handen van Venetiaanse heersers. De strategische haven van Heraklion werd nu als zeer belangrijk gezien voor de veiligheid van  het Venetiaanse rijk.

De muur werd allereerst versterkt en vervolgens vanaf 1462 herbouwd op de huidige locatie. De Kretenzers van deze tijd vestigden zich geleidelijk aan in vreedzaam samenleven met het Venetiaans bestuur.

Nu, met de muur aan uw linkerzijde, volgt u de weg rechtdoor terwijl ik u meer vertel over de geschiedenis van de muur en de stad.

[2 seconden pauze]

De muur van Heraklion  moest zijn kracht op de meest dramatische manier bewijzen. Aan alle kanten  belegerd door Ottomaanse Turkse troepen, viel de stad uiteindelijk na 22 jaar oorlogvoering in 1669. De Ottomaanse Turken hebben de structuur goed gerenoveerd en de naam van de stad werd opnieuw gewijzigd. Dit maal in “Megalo Kastro”, het grote kasteel.

De muur van Heraklion werd opnieuw beschadigd in de Tweede Wereldoorlog omdat veel van Heraklion werd verpletterd door het Luftwaffe bombardement. De stad werd in puin achtergelaten en het naoorlogs herbouwen was erop gericht de bevolking zo snel en economisch mogelijk te huisvesten.  Gelukkig werden deze muren gered van de bulldozers, omdat Heraklion zonder zijn muur een trieste plek zou zijn. Het heeft al te veel banden met het verleden verloren en de Heraklion-muur symboliseert de weerstand tegen externe heerschappij, wat toch een groot deel van de Kretenzer geschiedenis bevat.

Loopt u recht door.

Einde van het 2e GPS punt: Venetiaanse vestingmuren van Heraklion.

“wanneer u maar wilt”

“m.b.v. de VoiceMap app”

in co-op met

VoiceMap - the GPS interactive walking and driving app

Ga door naar de volgende pagina

van deze

stadswandeling Heraklion.

go-to-next-page-of-the-city-walk

VoiceMap app available on the app store.

Installeer de gratis VoiceMap app en vindt deze

Stadswandeling Heraklion

binnen de 400 beschikbare audio routes.

VoiceMap app available on Google play